Hvad er en faldstamme og hvorfor skal du kende til det?

faldstamme udskiftning

En faldstamme er et afløbsrør, der sørger for, at toiletvandet samt vandet fra håndvasken og brusebadet løber ud som det skal. En faldstamme findes dog kun i etageejendomme og de er typisk forbundet til over- og underboen. I og med, at den er forbundet til flere etager i et lejlighedskompleks, er det vigtigt, at den fungerer optimalt. Det kan desuden blive problematisk hvis faldstammen er blevet forældet, og er eksempelvis begyndt at lække. I den forbindelse kan det nogle gange være nødvendigt at din lejlighed undergår en faldstamme udskiftning. Da faldstammen er forbundet til kloaksystemet, er det ekstra vigtigt, at alt fungerer som det skal.  

Det er ikke sikkert, at der er behov for en udskiftning 

Et sådant afløbsrør kan have en levetid på omkring 50-60 år. Og som andre ting, kan det holde i længere tid, hvis det bliver renset og vedligeholdt. Hvis du været god til at vedligeholde din faldstamme, er det ikke sikkert at du har brug for en decideret udskiftning. Det kan være at du, eller en tidligere beboer har haft tilsyn af en blikkenslager som har enten udskiftet eller renset faldstammen, men du kan ikke vide med sikkerhed, om det er tilfældet. Hvis du ikke har haft tilsyn, kan det derfor være en god idé at få det, så du ved, at alt fungerer som det skal.  

Sådan foregår en faldstamme udskiftning  

Bor du på Sjælland kan du med fordel tage kontakt til Egerbyg.dk – de hjælper sjællændere med bl.a. faldstamme udskiftning. I visse tilfælde kan nogle af rørene være defekte – i den forbindelse kan der være behov for en decideret skiftning af røret. I dette tilfælde foregår udskiftningen således at røret bliver skruet fra hinanden og bliver erstattet med et nyt rør. Andre gange bruger man ofte strømpeforing for at rense røret. Dette er en højtryksrenser der fjerner rust og skidt fra indersiden af røret. Når en faldstamme står i længere tid – 30-50 år – kan det have en tendens til at samle rust. Rusten kan hæmme rørets effektivitet. I værste fald kan rusten gøre at faldstammen bliver uduelig. Når højtryksrenseren har renset indersiden af røret, bliver der presset en polyesterstrømpe ind i røret. Denne strømpe vil størkne og vil fungere som en form for beskyttelse for indersiden af røret. Strømper er, på en måde, en ekstra lag der beskytter indersiden. Strømpen er effektiv en god tilføjelse i og med at den fungerer som et splinternyt rør. I den forbindelse kan den tilføje mange leveår til faldstammen. En anden mulighed ville være at benytte spraycoating til indersiden af faldstammen. Dette er en populær metode, da den er billig og effektiv. De fornævnte tilgange til faldstammeudskiftning er blandt nogle af de metoder som Egerholm udbyder til sjællændere.   

Bruger du Egerbyg får du en rabat på 10-15 år  

Ja, Egerbyg sørger for, at udskiftningen er sket på effektiv vis. Hvis der er sket fejl under udskiftningsprocessen, vil Egerbyg sikre at du enten får pengene tilbage, eller du får udskiftet røret således at det egentligt fungerer igen.