Sådan håndterer du momsen i Norge

TimeVat

Hvis du driver virksomhed, og sælger varer til kunder i Norge, så skal du tage momsen i betragtning, specielt hvis du gerne vil ramme dem med de bedste leveringsbetingelser og den bedste service, i den forbindelse kan det være rigtig fornuftigt at lade sig registrere for moms i Norge.

Og så er det underordnet om dine kunder ligger inden for B2C eller B2B markedet, eller om du udfører bygge- og anlægsopgaver i Norge.

Der er nemlig kommet nye momsregler i Norge, der betyder, at der pr. 1/4 – 2020 skal betales moms fra den første krone, det kan for eksempel betyde, at hvis du driver en E-handelsvirksomhed skal lade den registrere for moms i Norge, og dermed også opkræve og indberette momsen af salget til myndighederne i Norge.

Indgrebet virker i virkeligheden sådan, at udenlandske webshops, der sælger til kunder i Norge, bliver sidestillet med norske webshops, og på den måde ikke kan opnå en unfair konkurrencefordel, og naturligvis kommer det til at betyde en del, hvis du driver en udenlandsk shop, der sælger til norske forbrugere.

Hvis du fortsætter med at sælge varer i Norge uden at lade dig registrere, så har myndighederne oplyst, at man vil foretage kontroller for at sikre, at der er beregnet moms af forsendelserne, og skulle dette ikke være tilfældet, så kan der udstedes bøder og afgifter til leverandøren. Hvis du søger en partner til at hjælpe dig med moms i Norge, så kan du finde en del info om emnet, men generelt kan det siges, at satsen ligger på 25%, men det afhænger af, hvilken type vare der er tale om, for der er forskellige satser på specifikke varer.

Hvis du udfører entrepriseprojekter i Norge

Hvis du nu sidder med et rigtig godt byggeprojekt i Norge, men føler du er blevet overvældet af alle reglerne, eller har du fået hovedpine af tanken om, hvordan medarbejderne skal betale skat i Norge?

Fortvivl ej, reglerne siger, at virksomheder, der arbejder i Norge, skal registrere sig, og sørge for at udenlandske medarbejdere, der udfører opgaverne i Norge også bliver registreret, og virksomheden skal løbende foretage indberetninger om fremdriften i projektet og om medarbejderne.

Fordelen ved at lade sig registrere som virksomhed for moms i Norge ligger i, at hvis virksomheden har udgifter i Norge, så kan virksomheden få refunderet momsen, hvilket omfatter vare- og ydelseskøb, udgifter til hoteller, konferencer, diesel og benzin og messeudgifter.

Selve metoden du søger refusionen sker via skat.dk, og altså teknisk set via de danske myndigheder, men det vigtige er, at du får søgt momsen retur, det kan jo hurtigt løbe op med de udgifter, der kommer på under et stort byggeprojekt, og hvis du ikke får søgt, så kan muligheden fortabes, og din bundlinje forværres betragteligt.

En anden vigtig ting ved at lade sig registrere, det ligger i medarbejdernes adgang til social sikring i Norge, der kan nemlig være noget at hente ved at lade en medarbejder registrere i forhold til det vedkommende har ret til fra den norske stat, hvilket dækker over det, der kaldes for social sikring.