6 vigtige ting du skal huske, når du skriver testamente

Selvom det kan være hårdt, er det vigtigt, at du inden din død får lavet et gyldigt testamente. Det er et juridisk dokument, hvor du på forhånd skal tage beslutninger om en række forskellige forhold, som finder sted efter din død. Vil du blive klogere på det at skrive testamente? Læs med herunder, hvor du får en tjekliste over 6 vigtige ting, du skal huske, når du skriver et sådant dokument.

Hvad skal der ske, hvis du og din ægtefælle dør samtidig?

Selvom det ikke er forventeligt, at både du og din ægtefælle dør samtidigt, så kan det ske. Derfor er det vigtigt, at du tager stilling til, hvem skal arve i dette tilfælde. Her er det vigtigt at huske, at du selv vælger, hvem der skal arve dine ejendele.

Har du ønsker til, hvordan dit dødsbo behandles?

For at dit testamente er juridisk godkendt, skal der være fuld enighed blandt dine arvinger om, hvem der arver hvad. Hvis der blandt dine arvinger er i tvivl om, hvordan dit dødsbo skal behandles, når du går bort, kan du hjælpe dine efterladte arvinger ved at skrive ind i testamentet, hvordan du præcist ønsker, dit dødsbo og dine ejendele skal behandles.

Skal det kunne ændres?

Dette er et af de helt store spørgsmål: skal testamentet kunne ændres? Det er 100 procent op til dig at vælge, om testamentet skal kunne ændres, efter du er gået bort. Der er flere forskellige muligheder for at ændre testamentet, og det er derfor vigtigt, at du får dine ønsker præcist beskrevet.

Skal arven båndlægges?

Du kan selv vælge, hvornår arven skal modtages af arvingerne. Dette gælder eksempelvis hvis du har yngre børn, som først skal modtage arven, når de når en bestemt alder – dette kunne eksempelvis være 25 år. Man vil typisk båndlægge arven til personer under 18 år, da disse endnu ikke er myndige.

Vil du sidde i uskiftet bo?

Når man skriver testamente, er det en god ide at kende til regler og vilkår for udskiftet bo. Der er flere forskellige fordele ved udskiftet bo – herunder eksempelvis at din ægtefælle kan blive i en fælles bolig, uden at andre arvinger skal have udbetalt fortjeneste med det samme. Det kan dog være en ulempe, da det kan forhindre den tilbageværende ægtefælle i at blive gift på ny.

Skal arven efter dig være særeje?

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal du huske at tage stilling til, hvor vidt arven efter dig skal være særeje eller ej. Du kan give din arv som særeje til dine arvinger, og dette betyder, at arven efter dig ikke skal deles med andre end den enkelte arving. For at du kan vælge den rigtige form for særeje, er det vigtigt, at du undersøger de mange forskellige former for særeje.

Husk altid at rådgive dig med en advokat, inden du foretager permanente beslutninger. Tag derudover en god snak med din familie om, hvad du ønsker og forventer i forhold til din arv.